Harga Unit Trust Sedang RUNTUH 2018 bertindak MELABUR Sekarang!!!

Anda mencari-cari di mana nak labur Unit Trust ? Saya akan berkongsi dengan anda cara TERBAIK untuk melabur dengan efektif dan strategi BERKESAN. Bukan ayat manis tapi saya akan kongsikan TEKNIK PELABURAN UNIT TRUST SEBENAR jika anda berminat melabur pada jangka masa panjang dengan saya!

Unit Trust Untuk Syarikat Korporat

Pelaburan Unit Trust Untuk Syarikat Korporat

Unit Trust Syarikat Korporat
Unit Trust Syarikat Korporat


Adakah anda mempunyai Syarikat? Perniagaan anda baik dan berkembang?
Anda sering fikirkan tentang cara nak kurangkan cukai syarikat dan meningkatkan pendapatan syarikat kan?

Jika syarikat anda hanya menyimpan duit keuntungan dalam akaun semasa syarikat, alangkah ruginya. Peruntukkan secara bijak, sebahagian keuntungan ke dalam Unit Trust milik syarikat, dimana di masa hadapan, duit tersebut akan berkembang dan anda boleh membantu mengembangkan lagi saiz syarikat dan operasi syarikat.

Bayangkan anda letak ratus ribu malahan berjuta dalam akaun semasa dan anda tahu, anda tidak habis gunakan jumlah tersebut sebagai kos operasi.....dalam tempoh setahun duduk dalam akaun semasa syarikat, ia langsung tak berkembang dan hanya nampak atas kertas sahaja.

Biar saya beritahu anda kenapa anda perlu letak sebahagian duit keuntungan syarikat ke dalam Unit Trust yang baik:

Keuntungan daripada Unit Trust tidak dikenakan cukai!

Jom Tengok info pengecualian cukai dalam website LHDN <SINI> atau gambar di bawah:


Pengecualian Cukai Unit Trust untuk Syarikat Korporat
Pengecualian Cukai Unit Trust untuk Syarikat Korporat


Bayangkan duit tersebut berpotensi berkembang boleh sehingga 8-12% setiap tahun (pelaburan jangka panjang)......


Konsep Risiko Melabur 


Konsep risiko melabur unit trust
Konsep risiko melabur unit trust
Konsep melabur ade orang kata = high risk, high return betul tak? Tapi kita takde lah risk taker sangat hehe, saya faham. Jadi kita melabur berpada-pada lah kan? Saya pun ikut mahzab berpada-pada. Kalau anda risk taker mungkin anda boleh bagi suggestion sendiri.

Kenapa nak melabur ke dalam Unit Trust? Baik Simpan dalam Fix Deposit kan?

1- Ada orang kata letak dalam fix deposit, selamat dan untung. Betul, tapi ada 2 kelemahan yang ramai tak tau pun sebab pegawai yang uruskan pun tak nak cerita, nanti anda cancel nak buat fix deposit hehe.
Pertama, potensi kadar untung tak boleh nak pegi tinggi lagi dah...memang fix kecuali simpan lagi lama lah. Dan yang tak beritahu, dividen boleh rendah juga (dah memang rendah, ada peluang turun lagi).
Kedua, keuntungan daripada Fix Deposit dikenakan cukai pendapatan! haha..anda bukan buat untung yang sangat besar (fix deposit ni kadar rendah skit) tapi kena pulak cukai pendapatan korporat...haishhhh....anda boleh call LHDN untuk verify.

2- Unit trust tak kena cukai dan potensi keuntungan tak ada had. Kenapa tak ada had? Sebabnya strategi pelaburan yang berbeza. Contoh:

Si A dan Si B melabur RM100K dalam dana X. Selepas 5 tahun, didapati keuntungan si A dan si B berbeza.

Apa yang menyebabkan berbeza walaupun amaun pelaburan sama RM100K dan pilihan dana yang sama, kadar dividen yang sama dan dari syarikat pelaburan yang sama?


Jawapan = Teknik pelaburan berbeza! Lain orang lain strategi ye.

3- Dividen dan duit pokok pelaburan boleh dikeluarkan bila-bila masa! Paling baik adalah kekalkan duit pokok dan ambil duit dividen setiap tahun(jika ingin dibelanjakan since tak kena cukai kan?).


Berapa sebenarnya kita berpotensi dapat di Fix Deposit?


Fix Deposit Islamic Terbaik
Fix Deposit Islamic Terbaik
hasil carian dalam website perbandingan fix deposit islamic Ringgitplus.com pada 19 September 2018 mendapati, 4 bank ni antara terbaik dalam ranking. Paling tinggi untuk tempoh 5 tahun adalah 4.45%.

Biasanya ada 2 jenis pelabur untuk Unit Trust syarikat korporat:

1) Low risk
- macam Fix Deposit, janji untung lebih daripada Fix Deposit dan tak kena cukai. Yess, beres boss

2) Medium Risk atau Moderate Risk
- nak untung maksimum tapi nak kestabilan dan tak nak rugi. Yess, kita faham. Orang kata calculated risk.


Low risk Unit Trust
Low risk Unit Trust

Jom tengok style low risk

Sukuk Islamic Terbaik
Sukuk Islamic Terbaik

Dividen Sukuk Islamic Terbaik
Dividen Sukuk Islamic Terbaik


Medium risk unit trust
Medium risk unit trust

Jom tengok style medium risk

Equity Islamic Terbaik
Equity Islamic Terbaik
Dividen Equity Islamic Terbaik
Dividen Equity Islamic Terbaik

Baik, Jom Tengok Projection Pelaburan Unit Trust Untuk Syarikat Korporat




1 Year
3 Years
5 Years
Average p.a
FIX DEPOSIT (GROSS)
3.85%
3.85%
4.00%
12.00%
4.45%
22.25%
4.45%
FIX DEPOSIT (NET OF TAX)
2.93%
2.93%
3.04%
9.12%
3.38%
16.9%
3.38%
OUR ISLAMIC SUKUK
4.62%
15.7%
22.9%
4.58%


* Data diambil semasa Sept 2018
* Andaian cukai pendapatan korporat masih kadar 24% (tax rate)

Anda akan dapati sukuk kami perform lagi baik kan? Tak kena cukai pulak tu.

Contoh anggaran kiraan untung bersih jika modal RM100K p.a:
Fix Deposit (Bersih selepas cukai) = RM100K X 3.38% = RM3380
Our Islamic Sukuk = RM100K X 4.58% = RM4580
Beza Potensi keuntungan = RM4580-RM3380 = RM1200


Sekejap....ini belum kira lagi potensi equity kan? Lagi best kan?
Ekuiti CWA





Macam mana caranya kalau saya berminat nak letak sebahagian keuntungan dalam Unit Trust?

Pelaburan Syarikat Korporat Untuk Syarikat Enterprise:

1- Salinan SSM yang disahkan oleh Pesuruhjaya Sumpah.
2- Surat dengan Cover Letter Syarikat, yang menyatakan niat untuk melabur ke dalam Unit Trust dan perlu ditandatangani pemilik dan Cop Syarikat.

Pelaburan Syarikat Korporat Untuk Syarikat Sendirian Berhad (Sdn Bhd):

1- Form 24 yang ada Certified True Copy oleh Setiausaha Syarikat (Company Secretary). Ini adalah untuk memastikan nama pengarah tidak terlibat dalam Senarai hitam AMLA (AMLA Watchlist).
2-Form 49 yang ada Certified True Copy oleh Setiausaha Syarikat (Company Secretary). Ini adalah untuk memastikan senarai lembaga pengarah adalah tulen dannjuga memastikan tiada yang terlibat dalam senarai hitam AMLA.
3- Memorandum and Articles of Association yang ada Certified True Copy oleh Setiausaha Syarikat (Company Secretary).
4- Board of Directors Resolution yang ada Certified True Copy oleh Setiausaha Syarikat (Company Secretary). Perlu nyatakan dalam surat tu kebenaran untuk melabur dengan pihak CPAM. Perlu ada tanda tangan semua ahli lembaga pengarah syarikat.
5- Untuk setiap tandatangan lembaga pengarah syarikat, sila sediakan salinan IC atau passport jika bukan warganegara.
6- Dokumen bayaran (Cek atau Bank Draft)
7- Letter of Undertaking by Agent.

Bank Draf atau Cek atas nama = CIMB Principal for ABC Enterprise   |  CIMB Principal for ABC Sdn Bhd

Senang kan?

Whatsapp saya segera FairuzRamli 0134555888






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Prestasi Saham KLSE = Prestasi Saham Unit Trust

KLSE Market Summary

Charting

Copyright © Unit Trust Malaysia Teknik Terbaik Designed by azhafizah.com