PROMOSI Fund Baru CIGEF Sampai 10 Oktober 2017 SAHAJA!!! Jangan Terlepas..buka CEPAT!!!

Anda mencari-cari di mana nak labur Unit Trust ? Saya akan berkongsi dengan anda cara TERBAIK untuk melabur dengan efektif dan strategi BERKESAN. Bukan ayat manis tapi saya akan kongsikan TEKNIK PELABURAN UNIT TRUST SEBENAR jika anda berminat melabur pada jangka masa panjang dengan saya!

Cara Top Up Unit Trust CWA Secara Online Transfer

Cara Top Up Unit Trust CWA Secara Online Transfer

Cara Top Up Unit Trust Secara Online Transfer
Cara Top Up Unit Trust Secara Online Transfer


Berita baik kepada semua pelabur Unit Trust CWA yang aktif. Mulai 7 Disember 2016, anda boleh transfer direct ke akaun Unit Trust anda tanpa buat cek atau bank draf. Senang kan?

Apa syarat untuk membolehkan anda transfer direct ke akaun Unit Trust anda?


1- Anda dah ada nombor akaun UT dan tahu untuk jadikan nombor akaun UT kepada Virtual Account Number.

2- Ada duit dalam akaun anda hehe

Nama kaedah caruman secara online transfer ini adalah CIMB Bank Virtual Account Number. Anda perlu menambah sedikit nombor kepada nombor akaun unit trust anda untuk dimasukkan semasa proses Interbank Transfer yang anda buat.


Nombor Akaun Unit Trust CWA Anda
(ada 2 jenis = 4 digit dan 6 digit)
Virtual Account Number
(Total adalah 14 digit)
Contoh 4 digit:

1234
Virtual Account Number akan jadi:

98930000001234
Contoh 6 digit:

123456
Virtual Account Number akan jadi:

98930000123456 
* kurangkan nombor 0 dan maintain 14 digit

Senang je kan. Tambah nombor kat belakang sahaja bergantung berapa digit nombor akaun unit trust anda (kalau tak tau sila check penyata UT anda). Nombor depan 9893 tu maintain ye.....

Jika anda gunakan intrabank transfer (Cimbclicks):


Sila Login cimbclicks anda dan pilih "Within CIMB Bank"

Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks

Masukkan maklumat berikut

Cara Top Up Unit Trust CWA melalui Cimbclicks
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks

Sila semak maklumat yang telah dimasukkan. Pastikan keluar nama = CIMB-Principal Asset Management Berhad

Cara Top Up Unit Trust CWA www.cimbclicks.com.my
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks




Jika anda gunakan interbank GIRO transfer (From Other bank: Online Transfer):

Login maybank2u dan pilih "New Interbank Fund Transfer"

Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u

Pilih CIMB BANK BERHAD



Cara Top Up Unit Trust CWA melalui maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u


Masukkan Maklumat Details


Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u


Semak Semua Maklumat, Pastikan Betul Ye


Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u




Langkah Berikutnya?


1 - Sila save Receipt Online Transfer ini (biasa dalam format PDF) dan emel kepada mfairuzramli [@] yahoo [dot] com

2 - Saya akan bantu anda TIMING pelaburan (existing UT) anda. Samada anda adalah client saya atau tidak, tiada masalah. Pelaburan anda, akaun anda, hak anda.

3- Anda juga boleh melakukan balancing portfolio melalui saya. Kita boleh berbincang details tentang fund pilihan yang ada dan anda cuma transfer dan emelkan saya resit.


Selamat Berjaya....sebarang pertanyaan boleh Klik link Whatsapp wasap.fairuzramli.my









Read More »

Kelebihan Menjadi Ejen Unit Trust

Kelebihan Menjadi Ejen Unit Trust

Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA
Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA


Ramai yang whatsapp saya dan bertanya tentang selok belok sebelum nak apply jadi Ejen Unit Trust. Jadi hari ni saya nak share kepada semua yang berminat dan sedang mencari maklumat tentang ejen unit trust atau ejen unit amanah.

Sebelum cerita yang manis manis (not my style), saya ceritakan dulu kenapa ramai yang gagal bila menceburi bidang ejen unit trust:

1- Tiada pedoman, lepas lulus exam tak tau nak start macam mana, bagaimana, kenapa dan bila dan apa bla...bla...bla...
= Ramai yang lepas lulus (atas kertas layak dah tu), tapi expired macam tu je lesen. Ini kerana tiada bimbingan leader dan pembinaan dalam kerjaya yang berterusan.

2- Sales suam suam kuku, lepas setahun dua akhirnya tak memenuhi requirement dan lesen kena terminate.
= Ya, ini masalah utama ejen unit trust. Akhirnya terjerumus menjadi ejen yang annoying di mana sering attack orang sekeliling (anda biasa jumpa orang macam ni kan hehehe).

3- Tiada pengalaman dan tiada databasa client.
= Ini faktor utama fresh graduate selalu gagal bila join ejen unit trust (bukan semua ya). Ini kerana kejayaan seseorang yang buat sales (terutamanya ejen unit trust) adalah contact dan prospect. Anda tak kenal orang, jadi agak sukar (bukan tak boleh tapi lebih sukar) untuk membuat sales yang besar. Sangat sangat penting untuk anda ada database atau kenalan yang boleh menjadi prospect. Di sinilah datangnya kelebihan jurujual atau pekerja berpengalaman yang berurusan dengan ramai orang (ada contact dan database client sendiri), contohnya Ejen Penapis Air (contoh sahaja ye, boleh jadi juga bankers, ejen insurans, ejen MLM, ejen hartanah dan lain lain). Oleh kerana telah banyak client yang telah diuruskan pemasangan, kadang kadang seorang ejen penapis air akan dapati selepas jualan pertama, agak sukar untuk mendapatkan jualan yang kedua untuk pelanggan yang sama. Tapi jika seorang ejen penapis air ini tahu tentang kelayakan kewangan seseorang client tersebut, ejen penapis air boleh offer jika pelanggan berminat untuk melabur dalam unit amanah (dengan syarat jadi ejen unit trust juga lah).

Di sini anda kena faham 3 isu di atas sebelum benar benar nak jadi seorang ejen unit trust.

Baik, jika anda betul betul serius dan faham 3 isu di atas, saya ceritakan pula kelebihan dan kenapa sebenarnya orang berminat nak jadi ejen unit trust.

1- Pilihan Sepenuh Masa atau Separuh Masa
= Ya, tahukah anda ramai ejen unit trust separuh masa yang sangat berjaya dan income melebihi mereka yang sepenuh masa (bukan semua ya). Ini bermakna, bukan status part time atau full time yang penting, tetapi komitmen anda membuat sales sahaja yang penting.

2- Tidak Perlu Berhenti Kerja Sekarang untuk Jadi Ejen Unit Trust
= Majoriti Ejen Unit Trust yang Berjaya adalah Pekerja Oil and Gas, Ejen Insurans, Ejen Penapis Air, Ejen Hartanah, Bankers. Oleh kerana contact mereka ramai, mereka boleh membuat lebih banyak sales dan contact mereka lebih percayakan mereka kerana pernah berurusan sebelum ini. Bayangkan jika seorang Dato membeli hartanah RM1 Juta dengan ejen hartanah dan diuruskan dengan baik dan puas hati, adakah sukar untuk ejen hartanah tersebut mendapatkan kepercayaan untuk caruman unit trust? Sudah tentu lebih senang kerana hubungan kepercayaan yang telah sedia terbina kan?

3- Kebebasan Masa
= Anda tidak tertakluk kepada waktu kerja yang ketat. Masa yang anda perlu commit hanyalah appointment anda dengan client. Masa tersebut anda yang set sendiri dan tentukan. Mudah kan? Ada ejen yang saya kenal hanya bekerja sabtu dan ahad (malam sahaja) untuk appointment dengan client. Isnin hingga Jumaat adalah lapang selapangnya hehe. Best betul tak?

4- Kebebasan Kewangan dan Pelbagai Sumber Pendapatan
= Jika anda jumlah client tetap, anda akan dapati income anda akan stabil setiap bulan. Kadang kadang melebihi income gaji sedia ada anda. Benar kebebasan kewangan ini bukan berlaku sekelip mata tapi dengan sedikit demi sedikit anda akan membina portfolio client yang tetap dan menyumbang kepada peningkatan income anda. Ini jelas kerana pendapatan anda bukan sahaja datang daripada sumber dari client Unit Trust tetapi juga dari sumber client Asb Loan, Private Retirement Scheme (PRS), Insurans Takaful, Pelan Wasiat Hibah dan Lain lain pelan kewangan. Setiap prospect client anda boleh ambil pelbagai servis kewangan dengan anda (cross sell/ up sell/ down sell). Bayangkan dengan kepelbagaian sumber income ini, pastinya income anda lebih besar berbanding ejen unit trust tradisional.


3 Tips saya untuk mereka yang berminat nak jadi ejen unit trust:
1- Pastikan anda boleh buat sales (database client, prospect dan pengalaman kerja sangat membantu)
2- Pastikan anda seorang yang fleksibel dan serius menjaga pelanggan. Pelanggan adalah sumber income jadi penting untuk anda serius dalam bidang unit trust.
3- Tidak bergantung kepada nama syarikat, nama agensi yang gah kerana semua ini tidak seratus peratus membantu kerja anda dalam unit trust (jika anda ada pengalaman kerja dalam sales anda akan faham maksud saya). Syarikat hanya sediakan produk, akhirnya anda yang perlu bijak buat sales. Anda perlu belajar cara buat sales kendiri berbanding terlalu mengharapkan latihan dan tunjuk ajar daripada leader (orang manja dalam bidang sales selalu tak berjaya hehehe). Sila jadi independent dan berdikari. Ada ejen unit trust yang telah join agensi no.1 di Malaysia namun lepas setahun kena terminate lesen. Kenapa? Agensi yang no.1 tapi ejen tersebut no. last hehehe. Sila fahami maksud saya dengan jelas. Anda buat sales bukan agensi anda. Anda berjaya buat income buat agensi buat income untuk anda.

Jika anda berminat untuk jadi ejen unit trust berdikari, multiple income source, secara part time atau full time, fleksibel, boleh berdikari dan serius buat income tambahan, sila <KLIK SINI>





Read More »

Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA

Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA

Sebelum saya ceritakan cara nak jadi ejen unit trust CWA. Saya perlu ingatkan sekali lagi bahawa tiada jalan mudah untuk berjaya dalam bidang sales. Jika anda tidak mampu buat sales disebabkan sibuk dengan urusan kerja sedia ada, urusan keluarga dan hal hal lain, maka anda pastinya tidak akan berjaya dengan ejen unit trust. Bukan semua orang boleh mudah buat sales. Kemahiran komunikasi dan kemahiran teknikal produk sangat penting untuk berjaya.

Register Unit Trust Consultant CWA
Register Unit Trust Consultant CWA

Apa anda dapat kalau jadi ejen unit trust CWA?

1- Buat sales atas client anda sedia ada (database client dan prospect)
2- Income tambahan dari pelbagai sumber cross sale, up sell, down sell (unit trust, private retirement scheme, unit trust korporat, prs corporate, takaful peribadi, takaful korporat, asb loan, wasiat dan hibah).
3- Tiada risiko dibuang kerja. Requirement untuk hidupkan lesen adalah mudah jika anda buat sales. 
4- Tiada bos, malahan andalah bos
5- Bonus, anugerah, pengiktirafan dan hadiah melacong luar negara percuma.

Anggaran Kasar Pendapatan sebagai Ejen Unit Trust CWA:


1- Komisyen Unit Trust Sebulan RM1000
2- Komsiyen Private Retirement Scheme RM500
3- Komisyen Asb Loan RM3000
4- Komisyen Takaful RM1000
5- Komisyen Wasiat dan Hibah RM1000
Total RM5500 sebagai permulaan adalah normal

Apa syarat untuk join Unit Trust CWA (bersama kami) untuk mereka yang SERIUS sahaja:


1- Pengalaman Kerja sebagai Ejen atau Leader (Bankers, Ejen insurans, Ejen Hartanah, Ejen Penapis Air, Ejen Kad Kredit, Ejen MLM, Jurujual Kereta, Ejen Direct Marketing, Ejen Tele Marketing)
2- Fleksibel dan sentiasa cari jalan buat sales dari pelbagai platform termasuk online marketing.
3- Boleh di ajar, dilatih dan sentiasa dahagakan ilmu. Kami latih mereka yang berdikari untuk buat sale dan pergi lebih jauh. Kami ajar anda berhadapan dengan client high networth dan corporate presentation. Kami turun padang bersama anda untuk setiap corporate presentation sehingga anda boleh buat sendiri. Latihan kami di padang sebenar bukan bilik kuliah (no more traditional dan inefficient method).

Keperluan Register UTC:

1- Salinan IC depan belakang
2- Gambar Saiz Passport 4 pcs
3- Sijil SPM minimum credit BM dan Matematik / Diploma, Ijazah, Master, PhD
4- Yuran Exam RM265 kini hanya 180.20 (termasuk GST). Kami sediakan tutorial untuk exam supaya anda lulus. Pastikan anda lulus ye. Inilan yuran masa depan anda :)

Sila Pilih Lokasi Sesi Business Opportunities Program (BOP):

1- Pejabat CWA Bangi Gateway - 23 September 2017 10am
2- Pejabat CWA Bangi Gateway - 21 Oktober 2017 10am
3- Pejabat CWA Bangi Gateway - 25 November 2017 10am
4- Pejabat CWA Bangi Gateway - 16 Disember 2017 10am
5- Pejabat CWA Kuantan - September 2017 / Oktober 2017 / November 2017 / Disember 2017

Sila Whatsapp info anda kepada FairuzRamli 0134555888 atau link whatsapp <SINI>

1- Nama Penuh
2- Tarikh Lahir
3- Pekerjaan Sekarang/Pengalaman Kerja
4- Lokasi Anda Sekarang
4- Pilihan Lokasi BOP = Pilihan 1 hingga 5

Contoh;
Mohd Ali bin Abu
11 Ogos 1990
Petaling Jaya, Selangor
Ejen Insurans Great Eastern 5 Tahun, Jurujual Kereta Proton 3 tahun
Pilihan 5 November 2017


Sila Whatsapp info anda kepada FairuzRamli 0134555888 atau link whatsapp <SINI


Bertindak SEGERA untuk MENGUBAH income ANDA






Read More »

Benarkah Keburukan Melabur Unit Trust Guna KWSP

Benarkah Keburukan Melabur Unit Trust Guna KWSP

Keburukan melabur unit trust guna kwsp
Ramai yang bertanya kepada saya tentang isu ini. Ada yang kata baik ada yang kata buruk. Sememangnya pelaburan unit trust menggunakan kwsp ini bukan semua orang boleh buat. Ini adalah kerana, kwsp telah menetapkan kadar simpanan asas di dalam akaun1 kwsp di mana hanya mereka pada umur tertentu dan memiliki jumlah simpanan melebihi kadar simpanan asas sahaja yang dibenarkan untuk melabur di dalam Unit Trust. Senang kata, kalau jumlah dalam akaun1 tidak mencukupi, maka anda digalakkan terus mencarum untuk simpanan hari pencen anda.

Bagi mereka yang layak pula, anda dibenarkan untuk melabur dalam Unit Trust sebagai langkah untuk meningkatkan lagi jumlah simpanan anda untuk hari pencen nanti. Melabur dalam unit trust sememangnya menjadi pilihan ramai namun, ada beberapa perkara yang anda perlu faham sebelum membuat keputusan. Samada baik atau buruk, anda perlu kaji terlebih dahulu.

Baru baru ini, kita telah dikejutkan di dalam akhbar di mana, pulangan unit trust tidak melebihi dividen pihak kwsp sekalipun! Ya, ini sangat mengejutkan kepada mereka yang tersalah memilih unit trust melalui pelaburan kwsp akaun1 mereka. Sangat penting untuk mengetahui berapakah dividen yang diberikan oleh dana yang anda pilih. Sebagai contoh, jika dividen dana kurang dari 5.5 sen seunit, anda perlu lebih pro aktif mencari dana yang lebih baik. Mana nak tau dividen berapa? Senang je. Sila google Fund Fact Sheet nama dana anda pilih. Confirm anda dapat tahu tentang dividen dana tersebut.

Jika anda ada pilih dana yang kurang perform, anda boleh bila bila masa untuk redeem/cancel dan duit tersebut akan kembali ke dalam akaun1 kwsp anda dalam tempoh 2 minggu. Kemudian anda boleh pilih dana Unit Trust lain yang jauh lebih menguntungkan dan stabil.

Baik mari lihat tentang pandangan ramai isu keburukan Unit Trust KWSP.

1) Enti Fee Mahal

= Ya, biasa dikenakan 3% dikenakan untuk setiap pengeluaran EPF MIS. Jumlah ini sebenarnya jauh lebih rendah berbanding pelaburan menggunakan cash atau tunai. Pelaburan tunai, anda dikenakan dalam lingkungan 5%  hingga 6.5% bergantung dana. Ini bermaksud anda melabur 40% hingga 50% jauh lebih murah jika melabur jika menggunakan pengeluaran EPF MIS.

3% ini dikenakan hanya sekali setiap pengeluaran dan bukan tahunan. Hanya sekali untuk tempoh pelaburan dan jika anda tidak tambah pelaburan selama 30 tahun, ia seolah bernilai hanya 0.1% tahunan. Kecil betul kan?

2) Caj 3% untuk Setiap Pengeluaran Adalah Terlalu Tinggi

= Ini adalah salah faham yang biasa. Cuma perhatikan betul betul. Samada anda dicaj setahun sekali atau lump sum. Ia adalah sama sahaja! Tiada perbezaan:

Contoh anda melabur RM10,000.00 anda dikenakan caj 3% =
3% X RM10000 =RM300

Jika anda melabur RM1000.00 setiap tahun, selama 10 tahun =
3% X RM1000 X 10 tahun = RM300

Nampak tak? sama je kan

3) Tak Berbaloi Kalau Melabur hanya beza 1% dan 2% dari dividen KWSP

= Ini adalah salah faham terbesar kerana anda terlupa konsep Compounding. Kita bukannya melabur setahun, dan kutip hasil. Kita akan biarkan dana re invest dalam unit trust kan? Kesannya akan berlaku compounding effect. 

Nampak tak apa anda terlepas pandang. Sudah tentu, nilai dana anda akan berlipat kali ganda dan bukannya atas nilai beza 1% atau 2% tersebut.


Kesimpulannya, anda perlu kaji kenapa dana unit trust kwsp anda boleh mengembang secara maksimum. Sudah tentu anda akan sangat mementingkan faktor dividen. Nasihat saya, study kadar dividen dana anda sebelum anda mula melabur dalam unit trust kwsp. Semoga berjaya.



Berminat melabur?

Whatsapp SEGERA FairuzRamli 01345558888








Read More »

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund



Ramai yang memang dah tahu dan kenal dana paling famous dari CIMB Principal ialah Dali Equity Growth Fund atau nama popularnya Dali 1.

Apa uniknya dana Dali 1 ni?

1- Dana paling tinggi dividen.
2- Dana paling stabil harganya.

Kenapa paling tinggi dividen? Ya, tahukah anda dividen untuk dana Dali Equity Growth Fund ini adalah terbaik dalam dana ekuiti islamik setakat ini. Jom tengok rekod history dividen dana ini:

Ogos 2011 - 7.08 sen/unit
Julai 2012 - 5.62 sen/unit
Julai 2013 - 8.25 sen/unit
Julai 2014 - 7.25 sen/unit
Julai 2015 - 6.25 sen/unit
Ogos 2016 - 6.50 sen/unit

Cuba tengok, betul tak cakap saya? semuanya lebih dari 5.5 sen/unit. Ini boleh dianggap tinggi bagi dividen dana saham Unit Trust.

Betul ke dana lain rendah dividen? Anda kan pandai...anda study lah sendiri dana lain punye dividen history....

Apa pentingnya rekod dividen?

Dana berkembang sebab apa? Ada 2 sebab:
1) Dividen
2) Perbezaan harga beli dan jual (Capital Gain)

No.2 tu anda tak boleh harap sangat sebab kalau suatu hari nanti anda nak jual, dan pada masa tu ialah ketika beza harga tak jauh beza atau ketika harga jatuh merundum, memang malang nasib anda hehehe. Tak boleh lah macam tu betul tak? Takkan lah nak jual pun kena tunggu 4-5 tahun untuk harga naik semula. 2-3 bulan, boleh la tunggu....kalau setahun pun rasa dah terlalu lama untuk hold.

Tips1: Dana yang naik turun dengan dahsyat dinamakan Volatile Fund. Bahaya dana macam ni. Anda mungkin memerlukan 3-10 tahun holding power jika hendak tunggu nilai dana kembali recover. Jika anda tak kisah menunggu, silakan.

Naik turun harga (Capital Gain Factor) anda tak boleh nak control dan jangka/predict. Dana yang jatuh menjunam dan naik melangit, sememangnya data nampak positif teramat (terutamanya jika anda kaki baca CUMULATIVE PERFORMANCE (%) hehe.

Kat sini adalah grey area bila dana tu jatuh menjunam dalam masa 3 tahun dan anda pula mula melabur dalam tempoh tersebut. Sudah tentu nilai Cumulative Performance dana tersebut rendah dan anda akan melabelkan dana tersebut teruk. Padahal itu hanyalah sifat naik turun yang sementara sahaja. Tapi apa kan daya, nilai penurunan tersebut telah direkodkan dan dikira dalam Cumulative Performance YTD, 1 Month, 3 Months, 6 Months, 1 year, 3 years dan 5 years.

Jadi berpeganglah pada REALITI suatu dana. Jangan ambil mudah baca Cumulative Performance dan Calender Year Performance sahaja. Ambil inisiatif untuk study secara betul. 

Apa yang anda perlu study?
1) Rekod Dividen
2) Pecahan Sektor yang dilaburkan oleh dana
3) Top Holding yang dilaburkan oleh dana
4) Trend dana mestilah menaik (Up Trend sahaja)

Bagaimana nak maksimumkan keuntungan dalam dana bagus yang telah dipilih?
= Timing harga serendah mungkin.............be smart....be realistic....

Dali 1 CIMB
Dali 1 CIMB
Nampak tak? Sektor yang dilaburkan oleh dana Dali1 cimb adalah majoriti sebanyak 47.09% iaitu dalam sektor Trading and Services. Oleh itu, dana ini stabil dan kurang volatile dan terjejas oleh faktor ekonomi seperti kejatuhan harga minyak petrol. kejatuhan harga minyak kelapa sawit CPO ataupun akibat kejatuhan nilai matawang Ringgit Malaysia MYR.

Sebab itulah jika dilihat pada graf Unit Trust Dali1 ini, ianya stabil menaik dan tidak bersifat volatile.

Jom tengok apa syarikat Top yang ada dalam list dana Dali Equity Growth ini:

Top Holding CIMB Islamic Dali Equity Growth Fund
Top Holding CIMB Islamic Dali Equity Growth Fund

TNB adalah sebuah syarikat yang membekalkan tenaga elektrik utama di Malaysia. Permintaan utama bagi produk dan servis elektrik adalah dari dalam negara. Permintaan adalah konsisten dan semakin meningkat. Oleh itu, TNB adalah sebuah syarikat yang stabil dan ini dijadikan faktor terbesar menantukan prestasi dana CIMB Islamic Dali Equity Growth Fund ini.

Anda yakin?

Teruskan study supaya anda boleh baca secara menyeluruh dan holistik prestasi dan potensi dana dan bukan bergantung pada nilai Cumulative Performance atau Calender Year Performance. Kalau setakat baca nilai kedua dua data ni, budak sekolah rendah pun boleh buat kesimpulan tentang presatasi dana secara spontan hehehe.

Apapun, teruskan study dan buat keputusan terbaik untuk pelaburan Unit Trust anda. Unit Trust ni pelaburan jangka panjang. Silap di permulaan, anda akan menyesal 5 hingga 10 tahun ke hadapan. Jadikan dividen sebagai faktor pilihan utama disamping faktor Capital Gain sebagai penyumbang kenaikan nilai total keuntungan pelaburan Unit Trust anda.

Apa kelemahan CIMB Principal ialah Dali Equity Growth Fund?

1) Harga seunit yang tinggi, bermaksud jika modal anda sedikit, untung pun sedikit. Anda perlu modal besar sedikit. Cadangan saya RM40K ke atas adalah jumlah yang ok untuk melabur dana ini. Ini bertujuan supaya anda mendapat bilangan unit yang lebih, seterusnya mendapat dividen yang lebih.
2) Bukan setiap masa sesuai untuk melabur dalam dana yang stabil ni. Harga tidak banyak jatuh tapi ada ketika tertentu, harga turun banyak dan ketika inilah anda kena alert dan cepat submit pelaburan anda (saya bantu anda di sini...Insha Allah). Sama sama kita timing harga terbaik setiap masa.

Tips2: Pelaburan anda tiada kaitan dengan rekod lampau. Setiap orang mempunyai nasib pelaburang berbeza walaupun jumlah wang yang sama. Apa tindakan PERTAMA anda menentukan NASIB pelaburan anda. Dua faktor kritikal adalah Harga dana (NAV) yang anda beli dan Dana yang anda pilih....

Untuk lihat Fund Fact Sheet terkini CIMB <KLIK SINI>

* Semua ini pendapat saya sahaja dan jika anda boleh teruskan study dana betul betul sebelum mula melabur... Insha Allah berjaya....


Read More »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Prestasi Saham KLSE = Prestasi Saham Unit Trust

KLSE Market Summary

Charting

Copyright © Unit Trust Malaysia Teknik Terbaik Designed by azhafizah.com