Jom melabur Unit Trust secara BIJAK... Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888

Anda mencari-cari di mana nak labur Unit Trust ? Saya akan berkongsi dengan anda cara TERBAIK untuk melabur dengan efektif dan strategi BERKESAN. Bukan ayat manis tapi saya akan kongsikan TEKNIK PELABURAN UNIT TRUST SEBENAR jika anda berminat melabur pada jangka masa panjang dengan saya!

Benarkah Keburukan Melabur Unit Trust Guna KWSP

Benarkah Keburukan Melabur Unit Trust Guna KWSP

Keburukan melabur unit trust guna kwsp
Ramai yang bertanya kepada saya tentang isu ini. Ada yang kata baik ada yang kata buruk. Sememangnya pelaburan unit trust menggunakan kwsp ini bukan semua orang boleh buat. Ini adalah kerana, kwsp telah menetapkan kadar simpanan asas di dalam akaun1 kwsp di mana hanya mereka pada umur tertentu dan memiliki jumlah simpanan melebihi kadar simpanan asas sahaja yang dibenarkan untuk melabur di dalam Unit Trust. Senang kata, kalau jumlah dalam akaun1 tidak mencukupi, maka anda digalakkan terus mencarum untuk simpanan hari pencen anda.

Bagi mereka yang layak pula, anda dibenarkan untuk melabur dalam Unit Trust sebagai langkah untuk meningkatkan lagi jumlah simpanan anda untuk hari pencen nanti. Melabur dalam unit trust sememangnya menjadi pilihan ramai namun, ada beberapa perkara yang anda perlu faham sebelum membuat keputusan. Samada baik atau buruk, anda perlu kaji terlebih dahulu.

Baru baru ini, kita telah dikejutkan di dalam akhbar di mana, pulangan unit trust tidak melebihi dividen pihak kwsp sekalipun! Ya, ini sangat mengejutkan kepada mereka yang tersalah memilih unit trust melalui pelaburan kwsp akaun1 mereka. Sangat penting untuk mengetahui berapakah dividen yang diberikan oleh dana yang anda pilih. Sebagai contoh, jika dividen dana kurang dari 5.5 sen seunit, anda perlu lebih pro aktif mencari dana yang lebih baik. Mana nak tau dividen berapa? Senang je. Sila google Fund Fact Sheet nama dana anda pilih. Confirm anda dapat tahu tentang dividen dana tersebut.

Jika anda ada pilih dana yang kurang perform, anda boleh bila bila masa untuk redeem/cancel dan duit tersebut akan kembali ke dalam akaun1 kwsp anda dalam tempoh 2 minggu. Kemudian anda boleh pilih dana Unit Trust lain yang jauh lebih menguntungkan dan stabil.

Baik mari lihat tentang pandangan ramai isu keburukan Unit Trust KWSP.

1) Enti Fee Mahal

= Ya, biasa dikenakan 3% dikenakan untuk setiap pengeluaran EPF MIS. Jumlah ini sebenarnya jauh lebih rendah berbanding pelaburan menggunakan cash atau tunai. Pelaburan tunai, anda dikenakan dalam lingkungan 5%  hingga 6.5% bergantung dana. Ini bermaksud anda melabur 40% hingga 50% jauh lebih murah jika melabur jika menggunakan pengeluaran EPF MIS.

3% ini dikenakan hanya sekali setiap pengeluaran dan bukan tahunan. Hanya sekali untuk tempoh pelaburan dan jika anda tidak tambah pelaburan selama 30 tahun, ia seolah bernilai hanya 0.1% tahunan. Kecil betul kan?

2) Caj 3% untuk Setiap Pengeluaran Adalah Terlalu Tinggi

= Ini adalah salah faham yang biasa. Cuma perhatikan betul betul. Samada anda dicaj setahun sekali atau lump sum. Ia adalah sama sahaja! Tiada perbezaan:

Contoh anda melabur RM10,000.00 anda dikenakan caj 3% =
3% X RM10000 =RM300

Jika anda melabur RM1000.00 setiap tahun, selama 10 tahun =
3% X RM1000 X 10 tahun = RM300

Nampak tak? sama je kan

3) Tak Berbaloi Kalau Melabur hanya beza 1% dan 2% dari dividen KWSP

= Ini adalah salah faham terbesar kerana anda terlupa konsep Compounding. Kita bukannya melabur setahun, dan kutip hasil. Kita akan biarkan dana re invest dalam unit trust kan? Kesannya akan berlaku compounding effect. 

Nampak tak apa anda terlepas pandang. Sudah tentu, nilai dana anda akan berlipat kali ganda dan bukannya atas nilai beza 1% atau 2% tersebut.


Kesimpulannya, anda perlu kaji kenapa dana unit trust kwsp anda boleh mengembang secara maksimum. Sudah tentu anda akan sangat mementingkan faktor dividen. Nasihat saya, study kadar dividen dana anda sebelum anda mula melabur dalam unit trust kwsp. Semoga berjaya.



Berminat melabur?

Whatsapp SEGERA FairuzRamli 01345558888








Read More »

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund

CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund



Ramai yang memang dah tahu dan kenal dana paling famous dari CIMB Principal ialah Dali Equity Growth Fund atau nama popularnya Dali 1.

Apa uniknya dana Dali 1 ni?

1- Dana paling tinggi dividen.
2- Dana paling stabil harganya.

Kenapa paling tinggi dividen? Ya, tahukah anda dividen untuk dana Dali Equity Growth Fund ini adalah terbaik dalam dana ekuiti islamik setakat ini. Jom tengok rekod history dividen dana ini:

Ogos 2011 - 7.08 sen/unit
Julai 2012 - 5.62 sen/unit
Julai 2013 - 8.25 sen/unit
Julai 2014 - 7.25 sen/unit
Julai 2015 - 6.25 sen/unit
Ogos 2016 - 6.50 sen/unit

Cuba tengok, betul tak cakap saya? semuanya lebih dari 5.5 sen/unit. Ini boleh dianggap tinggi bagi dividen dana saham Unit Trust.

Betul ke dana lain rendah dividen? Anda kan pandai...anda study lah sendiri dana lain punye dividen history....

Apa pentingnya rekod dividen?

Dana berkembang sebab apa? Ada 2 sebab:
1) Dividen
2) Perbezaan harga beli dan jual (Capital Gain)

No.2 tu anda tak boleh harap sangat sebab kalau suatu hari nanti anda nak jual, dan pada masa tu ialah ketika beza harga tak jauh beza atau ketika harga jatuh merundum, memang malang nasib anda hehehe. Tak boleh lah macam tu betul tak? Takkan lah nak jual pun kena tunggu 4-5 tahun untuk harga naik semula. 2-3 bulan, boleh la tunggu....kalau setahun pun rasa dah terlalu lama untuk hold.

Tips1: Dana yang naik turun dengan dahsyat dinamakan Volatile Fund. Bahaya dana macam ni. Anda mungkin memerlukan 3-10 tahun holding power jika hendak tunggu nilai dana kembali recover. Jika anda tak kisah menunggu, silakan.

Naik turun harga (Capital Gain Factor) anda tak boleh nak control dan jangka/predict. Dana yang jatuh menjunam dan naik melangit, sememangnya data nampak positif teramat (terutamanya jika anda kaki baca CUMULATIVE PERFORMANCE (%) hehe.

Kat sini adalah grey area bila dana tu jatuh menjunam dalam masa 3 tahun dan anda pula mula melabur dalam tempoh tersebut. Sudah tentu nilai Cumulative Performance dana tersebut rendah dan anda akan melabelkan dana tersebut teruk. Padahal itu hanyalah sifat naik turun yang sementara sahaja. Tapi apa kan daya, nilai penurunan tersebut telah direkodkan dan dikira dalam Cumulative Performance YTD, 1 Month, 3 Months, 6 Months, 1 year, 3 years dan 5 years.

Jadi berpeganglah pada REALITI suatu dana. Jangan ambil mudah baca Cumulative Performance dan Calender Year Performance sahaja. Ambil inisiatif untuk study secara betul. 

Apa yang anda perlu study?
1) Rekod Dividen
2) Pecahan Sektor yang dilaburkan oleh dana
3) Top Holding yang dilaburkan oleh dana
4) Trend dana mestilah menaik (Up Trend sahaja)

Bagaimana nak maksimumkan keuntungan dalam dana bagus yang telah dipilih?
= Timing harga serendah mungkin.............be smart....be realistic....

Dali 1 CIMB
Dali 1 CIMB
Nampak tak? Sektor yang dilaburkan oleh dana Dali1 cimb adalah majoriti sebanyak 47.09% iaitu dalam sektor Trading and Services. Oleh itu, dana ini stabil dan kurang volatile dan terjejas oleh faktor ekonomi seperti kejatuhan harga minyak petrol. kejatuhan harga minyak kelapa sawit CPO ataupun akibat kejatuhan nilai matawang Ringgit Malaysia MYR.

Sebab itulah jika dilihat pada graf Unit Trust Dali1 ini, ianya stabil menaik dan tidak bersifat volatile.

Jom tengok apa syarikat Top yang ada dalam list dana Dali Equity Growth ini:

Top Holding CIMB Islamic Dali Equity Growth Fund
Top Holding CIMB Islamic Dali Equity Growth Fund

TNB adalah sebuah syarikat yang membekalkan tenaga elektrik utama di Malaysia. Permintaan utama bagi produk dan servis elektrik adalah dari dalam negara. Permintaan adalah konsisten dan semakin meningkat. Oleh itu, TNB adalah sebuah syarikat yang stabil dan ini dijadikan faktor terbesar menantukan prestasi dana CIMB Islamic Dali Equity Growth Fund ini.

Anda yakin?

Teruskan study supaya anda boleh baca secara menyeluruh dan holistik prestasi dan potensi dana dan bukan bergantung pada nilai Cumulative Performance atau Calender Year Performance. Kalau setakat baca nilai kedua dua data ni, budak sekolah rendah pun boleh buat kesimpulan tentang presatasi dana secara spontan hehehe.

Apapun, teruskan study dan buat keputusan terbaik untuk pelaburan Unit Trust anda. Unit Trust ni pelaburan jangka panjang. Silap di permulaan, anda akan menyesal 5 hingga 10 tahun ke hadapan. Jadikan dividen sebagai faktor pilihan utama disamping faktor Capital Gain sebagai penyumbang kenaikan nilai total keuntungan pelaburan Unit Trust anda.

Apa kelemahan CIMB Principal ialah Dali Equity Growth Fund?

1) Harga seunit yang tinggi, bermaksud jika modal anda sedikit, untung pun sedikit. Anda perlu modal besar sedikit. Cadangan saya RM40K ke atas adalah jumlah yang ok untuk melabur dana ini. Ini bertujuan supaya anda mendapat bilangan unit yang lebih, seterusnya mendapat dividen yang lebih.
2) Bukan setiap masa sesuai untuk melabur dalam dana yang stabil ni. Harga tidak banyak jatuh tapi ada ketika tertentu, harga turun banyak dan ketika inilah anda kena alert dan cepat submit pelaburan anda (saya bantu anda di sini...Insha Allah). Sama sama kita timing harga terbaik setiap masa.

Tips2: Pelaburan anda tiada kaitan dengan rekod lampau. Setiap orang mempunyai nasib pelaburang berbeza walaupun jumlah wang yang sama. Apa tindakan PERTAMA anda menentukan NASIB pelaburan anda. Dua faktor kritikal adalah Harga dana (NAV) yang anda beli dan Dana yang anda pilih....

Untuk lihat Fund Fact Sheet terkini CIMB <KLIK SINI>

* Semua ini pendapat saya sahaja dan jika anda boleh teruskan study dana betul betul sebelum mula melabur... Insha Allah berjaya....


Read More »

Berita Baik Pelaburan Unit Trust menggunakan KWSP 2017

Berita Baik Pelaburan Unit Trust menggunakan KWSP 2017

Adakah anda tahu berita terkini daripada pihak KWSP bahawa terdapat perubahan dalam polisi simpanan caruman kwsp di mana nilai baru untuk keperluan persaraan adalah sebanyak RM228000.00 untuk setiap individu minimum bersara.

Melabur Unit Trust melalui KWSP 2017
Melabur Unit Trust melalui KWSP 2017


Ia berkuatkuasa Januari 2017 dimana sebelum ini adalah RM196800 minimum persaraan individu. Simpanan asas merujuk kepada satu nilai yang dianggap cukup untuk seseorang individu di Malaysia dari 55 hingga 75 tahun iaitu jangka hayat rakyat Malaysia secara umumnya.

Jadual Kadar Asas KWSP 2017
Jadual Kadar Asas KWSP 2017
Jadi apa kaitannya dengan pelaburan Unit Trust? Semestinya nampak macam semakin tinggi nilai asas ni. Tapi yang sebenarnya ada satu perkara lagi yang berlaku iaitu peratusan pengeluaran telah meningkat daripada 20% ke 30%. Bermaksud lebih besar nilai boleh dilaburkan.

Cuba kita lihat contoh;

En Ahmad 30 Tahun (Formula 2016):

Jumlah layak labur = (Nilai terkini dalam akaun1 kwsp - kadar nilai asas umur 30) X 20%
                               = (50000 - 27000 ) X 0.2 = RM4600

En Ahmad 30 Tahun (Formula 2017):

Jumlah layak labur = (Nilai terkini dalam akaun1 kwsp - kadar nilai asas umur 30) X 30%
                               = (50000 - 29000 ) X 0.3 =RM6300

 Nampak tak? Perbezaan RM6300 dan RM4600 menggunakan formula yang berbeza. Ini menunjukkan walaupun jadual kadar asas telah meningkat tapi jumlah boleh labur telah meningkat.

Kenapa boleh jadi begini?

Yang ni kena tanya KWSP hehe. Walaubagaimanapun, ini berita baik untuk pelabur yang sangat mementingkan jumlah persaraan dan sentiasa mencari jalan bagaimana nak tingkatkan nilai pelaburan kwsp mereka. Satu satu langkah paling bijak adalah dengan melabur ke dalam Unit Trust tanpa menggunakan modal.

Hanya 2 step mudah:

1- Mohon pengeluaran dari jumlah yang layak melalui ejen yang bertauliah.
2- Pilih dana yang baik dan kekal berkembang. Ingat, pelaburan anda adalah sehingga 55 tahun dan jauh perjalanan. Pemilihan dana yang bijak (dividen dan kenaikan capital gain yang tinggi) sangat sangat membantu dalam pelaburan anda.

Jangan lupe satu PERKARA PENTING dalam pelaburan Unit Trust melalui kwsp ni.

TIMING harga TERENDAH
TIMING harga TERENDAH
TIMING harga TERENDAH

Harap harap anda faham apa yang ditekankan oleh saya.

Semoga kita terus melabur dengan strategi berkesan dan tidak ikut ikut kawan yang melabur melalui kwsp. Buat pilihan atas kajian dan pemahaman anda. Ini duit anda. Kawan anda takkan bantu top up kalau tak berapa berkembang.

Sekadar selingan:

En Ahmad melabur RM4600 sehingga umur 55 tahun, jangkaan nilai semasa pencen = RM78000

En Ahmad melabur RM6300 sehingga umur 55 tahun, jangkaan nilai semasa pencen = RM107000

Banyak beza kan?

Hm...masa adalah penentu...lagi lambat anda tangguh buat pelaburan Unit Trust guna kwsp, lagi kurang jumlah terhasil (perkembangan terbantut). Melabur secara bijak dan berstrategi.


* Berminat untuk melabur unit trust islamik terbaik? Whatsapp saya SEGERA! 013-4555888

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/unittrustterbaik






Read More »

Kenapa Perlu Melabur Unit Trust Guna KWSP?

Kenapa Perlu Melabur Unit Trust Guna KWSP?

Pelaburan Unit Trust Guna KWSP
Pelaburan Unit Trust Guna KWSP


Ramai yang bertanya tentang keperluan pelaburan Unit Trust melalui kwsp. Ya anda telah diperkenalkan dengan pilihan KWSP patuh syariah yang terhad bermula 8 Ogos 2016 dengan syarat sebelum tempoh tamat 23 Disember 2016 atau penuhnya dana RM100 bilion. 

Namun berapa dividennya kita belum tahu dan akan tahu suatu hari nanti. Ramai juga yang bersifat tunggu dan lihat.

Bagaimana dengan keuntungan pelaburan KWSP? Dividen KWSP berapa?

Berikut adalah sumber daripada website rasmi kwsp:

Tahun

Peratus
 1952 - 1959
2.50
 1960 - 1962
4.00
 1963
5.00
 1964
5.25
 1965 - 1967
5.50
 1968 - 1970
5.75
 1971
5.80
 1972 - 1973
5.85
 1974 - 1975
6.60
 1976 - 1978
7.00
 1979
7.25
 1980 - 1982
8.00
 1983 - 1987
8.50
 1988 - 1994
8.00
 1995
7.50
 1996
7.70
 1997 - 1998
6.70
 1999
6.84
 2000
6.00
 2001
5.00
 2002
4.25
 2003
4.50
 2004
4.75
 2005
5.00
 2006
5.15
 2007
5.80
 2008
4.50
 2009
5.65
 2010
5.80
 2011
6.00
 2012
6.15
 2013
6.35
 2014
6.75
 2015
6.40

Tarikh Kemaskini: 20 Februari 2015
Tarikh Semakan: 20 Februari 2015

Jadi bagaimana duit kwsp yang ada pelaburannya sendiri, boleh dilaburkan dalam Unit Trust?

Sebenarnya, hanya Akaun1 KWSP sahaja yang boleh dilaburkan. Bukan semua. Dan ia perlu dikira dengan formula tertentu barulah dapat jumlah layak labur. (Saya boleh tolong kirakan untuk anda, sila Whatsapp saya FairuzRamli 0134555888 maklumat jumlah terkini Akaun1 KWSP dan tarikh lahir anda)

Soalan penting....kalau biar je dlm kwsp ok tak?

Jawapan = Ok, cuba tengok jadual dividen di atas. Jika puas hati, sila teruskan dan kene ingat...dana konvensional ke islamic? 

Soalan 2....kalau pilih masuk dalam Unit Trust, apa faedahnya?

Jawapan =

1) Islamic dan patuh shariah...confirm!

2) Nilai yang dicarum dari akaun1 kwsp anda adalah sedikit sahaja, tapi gandaannya BESARRR...huhu! Cuba tengok...

Andaian umur 30 tahun...kelayakan selepas kiraan formula = RM5000.00
Andaian pencen umur 55 tahun.....


Apabila umur 55 tahun nanti, RM5000 tersebut akan berganda menjadi = RM164,000.00!!!! Wow!!!
* andaian 15% (Unit Trust biasanya untung 10%-15% atau lebih)
* Lebih lama pelaburan (lebih awal anda mula), lebih besar gandaan!


Walaupun bukan 100% dari akaun1 anda dilaburkan...tapi gandaannya lebih besar dan sangat menguntungkan.

Kalau lebih besar nilai yang anda layak...lagilah besar duit anda...

Soalan Akhir =Jadi apa beza jika melabur dengan saya?

Jawapan =

1) Saya akan maksimumkan keuntungan tersebut dengan strategi pelaburan terbaik.....
2) Timing harga beli (terendah sahaja)...sangat penting...lebih rendah kita beli, lebih banyak Unit yang kita dapat kan?
3) Monitor harga setiap hari...

4) Dan pelbagai strategi lain..

Sebab tu ramai yang puas hati melabur dengan saya.

Anda tahu apa yang anda labur....

Anda boleh whatsapp saya bila bila masa untuk pertanyaan dan perbincangan lanjut hehehe...No Problem Bossss......Satu Malaysia COVER...takde hal...zaman sekarang zaman internet...semua dihujung jari....

Whatsapp SMS Call saya SEGERA
013 4 555 888


Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/unittrustterbaik










Read More »

Kejatuhan Menjunam Unit Trust akibat Kemenangan Donal Trump Selepas Harga Minyak Jatuh 2015

Kejatuhan Menjunam Unit Trust akibat Kemenangan Donal Trump Selepas Harga Minyak Jatuh 2015


Timing Terbaik Melabur Unit Trust
Timing Terbaik Melabur Unit Trust

Ini adalah perkara yang paling menggemparkan dunia Unit Trust pada tahun 2016. Pada tahun 2015 kita dikejutkan dengan kejatuhan harga Unit Trust akibat kejatuhan mendadak harga minyak petrol dunia.

Kini, sekali lagi kita dikejutkan dengan kejatuhan harga Unit Trust akibat Kemenangan Donald Trump yang tidak disagka sangka oleh banyak pihak (sebab tu jatuh hehe). Banyak spekulasi yang berlaku namun seperti yang kita perlu faham secara teknikalnya adalah beberapa faktor yang akhirnya menjurus kepada penurunan mendadak harga Unit Trust semasa di dunia dan khususnya Malaysia.

Hampir ke semua harga pasaran dunia jatuh termasuk Dow Jones (USA) sendiri! Dow Jones jatuh 5% jauh lebih rendah daripada kesan daripada Brexit di Eropah. Ini sangat mengejutkan. Elemen ketidaktentuan oleh Presiden baru Donal Trump lebih hebat kesannya.

Pada masa yang sama London jatuh 2.1%, DAX German jatuh 3%, Nikkei jatuh 5.4%, Hang Seng Hong Kong jatuh 2.2% dan Shang Hai jatuh 0.2%.

Matawang banyak negara juga jatuh terutamanya Peso Mexico. Bagi negara negara yang tidak mempunyai Fundamental asas yang kukuh, pasti mengalami kejatuhan nilai matawang. Namun bagi Eropoh nilai matawang mereka semakin mengukuh.

Berikutan kemenangan Donald Trump, harga minyak dunia juga jatuh setelah Minyak Mentah Brent turun 3% kepada AS$44.68 ataupun RM187 setong. Ini pasti memberi kesan besar kepada Malaysia.

Rumusan yang dapat dibuat atas semua ini kepada pasaran Malaysia khususnya Unit Trust di Malaysia:

1- Kemenangan Presiden Amerika yang baru Donald Trump mengejutkan dan sentimen ketidaktentuan lebih tinggi berbanding isu Brexit.
2- Negara negara yang tidak mempunyai asas fundamental yang kuat akan mengalami kemerosotan matawang.
3-  Kejatuhan negara negara yang Malaysia banyak bergantung seperti USA (Dow Jones), Jepun (Nikkei) dan China (Shang Hai) telah menyebabkan matawang Malaysia jatuh menjunam.
4- Jangkaan bahawa Rizab Persekutuan USA akan meningkatkan kadar faedah pada Disember 2016 ini.
5- Kejatuhan harga minyak mentah dunia adalah kesan paling besar ke atas Malaysia. Setiap kejatuhan akan menurunkan asas fundamental pasaran Malaysia sekaligus matawang ringgit Malaysia MYR dan pasaran saham Kuala Lumpur. 

Soalannya, apa jadi dengan Unit Trust di Malaysia?

Sila lihat dari 2 pandangan berbeza:

1- Berita buruk untuk orang yang nak jual atau redeem Unit Trust sekarang. Sangat tidak sesuai.

2- Berita sangat baik untuk mereka yang baru nak mula pelaburan Unit Trust dan tambah pelaburan Unit Trust dan buat keuntungan berganda lebih.


Jangan lihat dan tunggu kerana peluang hanya datang sekali sahaja (event based). Mula bertindak sekarang....peluang semasa Brexit dah tamat...sekarang datang peluang baru semenjak kemenangan Presiden baru Amerika Donald Trump.

* Berminat untuk melabur unit trust islamik terbaik? Whatsapp SMS Call saya SEGERA! 013-4555888

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/unittrustterbaik







Sumber dari = <BLOOMBERG>
                     = <USA TODAY>

Read More »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Prestasi Saham KLSE = Prestasi Saham Unit Trust

KLSE Market Summary

Charting

Copyright © Unit Trust Malaysia Teknik Terbaik Designed by azhafizah.com