Harga Unit Trust Sedang RUNTUH 2018 bertindak MELABUR Sekarang!!!

Anda mencari-cari di mana nak labur Unit Trust ? Saya akan berkongsi dengan anda cara TERBAIK untuk melabur dengan efektif dan strategi BERKESAN. Bukan ayat manis tapi saya akan kongsikan TEKNIK PELABURAN UNIT TRUST SEBENAR jika anda berminat melabur pada jangka masa panjang dengan saya!

Teknik Unit Trust Fokus Capital Gain

Teknik Unit Trust Fokus Capital Gain

capital gain Unit Trust
capital gain Unit Trust


Sebenarnya ramai yang telah memilih dana yang berjenis Capital Gain tanpa disedari. Ada diantara mereka yang ter "pilih" disebabkan hanya baca pada label "fund return" semata-mata tanpa lihat dviden ada atau tidak dalam fund tersebut, dalam Fund Fact Sheet. Ada juga yang ikut-ikutan hehe.

Capital Gain Unit Trust


Sebelum tu, apa Capital Gain Unit Trust ni?

Capital Gain adalah keuntungan yang diperolehi daripada perbezaan harga beli dan harga jual, unit trust anda.

Contoh mudah faham. Ahmad membeli unit trust berjenis capital gain.

Tahun 1 = beli 1 unit trust pada harga NAV RM0.25

Tahun 5 =harga NAV telah naik kepada RM0.48

Capital Gain = (harga jual - harga beli) X100% = (0.48-0.25) X100% = 23%

Ahmad telah untung capital gain sebanyak 23%




Baik, jom lihat apa sifat dana yang berjenis capital gain.

1) Tiada dividen atau dividen bawah 5.5 sen seunit
2) Kenaikan dana dengan beza yang tinggi sehingga ada perbezaan yang melebihi 20 sen seunit.
3) Graf bersifat up trend

Sebelum tu, apa sifat dana berjenis capital gain yang gagal dan berkualiti rendah?

1) Tiada dividen langsung (tapi kalau kenaikan harga NAV pun sikit jer)
2) Kenaikan harga NAV range 0.1 sen hingga 1.0 sen sahaja (tak ada yang significant kenaikan yang tinggi)
3) Graf bersifat side way

Perhatikan dana anda dalam tempoh 5 tahun, ada tak mana-mana sifat daripada 3 contoh diberi di atas?

Jom tengok contoh tips melabur dalam dana berjenis capital gain

Teknik capital gain Unit Trust
Teknik capital gain Unit Trust

Selalunya setelah mengalami kenaikan yang tinggi dan hebat, rekod penarafan dana tersebut akan cemerlang dan anda akan lihat "fund return" menjadi tinggi dan selalunya menang macam-macam award!

Tapi pada ketika itu, harga NAV sedang tinggi dan sedang berada di puncak maksimum kenaikan, dan jika anda baru nak mula melabur, adakah akan berlaku kenaikan berganda yang lebih tinggi daripada kedudukan sekarang? 

Hati-hati apabila bentuk graf mulai mendatar atau side ways. Ia menandakan kenaikan sudah maksimum dan tiada lagi kenaikan seperti itu lagi dan berikutnya hanyalah mendatar atau mulai menurun.

Bayangkan, anda mula melabur pada harga tertinggi dan apa yang berlaku berikutnya selepas beberapa bulan, harga jatuh dan anda mulai mengalami kerugian dan nilai pelaburan anda turun mendadak sehingga ribuan ringgit!

Anda pernah alami pengalaman pelaburan begini?


Hehe...apa yang boleh kita buat?

Nanti kita bincang.....








Read More »

Keuntungan Unit Trust Luar Biasa Berasaskan Fund Return

Keuntungan Unit Trust Luar Biasa Berasaskan Fund Return

Unit Trust untung luar biasa
Unit Trust untung luar biasa

Saya kerap ditanya oleh ramai tentang fund-fund tertentu yang memberikan fund return yang luar biasa sehingga 100% dan ke atas!

Benar, fund tertentu boleh mencapai return 100% ke atas dan menang macam-macam award contohnya Lipper Fund Awards.

Soalan paling penting adalah = Jika saya melabur sekarang, adakah saya akan mendapat return 100% seperti yang dimenangi oleh fund tersebut di anugerah Lipper Fund Awards?

Contohnya:

Jika fund tersebut menang anugerah return terbaik 5 tahun sebanyak 100% bermaksud jika anda melabur RM100K 5 tahun lepas, sekarang anda berpotensi pertumbuhan modal sebanyak RM200K dengan keuntungan bersih sebanyak RM100K. Wow!

Baik, mari lihat contoh realiti:

Untung Unit Trust Teknik Capital Gain
Untung Unit Trust Teknik Capital Gain
Mudah faham, 5 tahun lepas harga NAV seunit adalah RM0.30, harga sekarang adalah RM0.60. Jelas kenaikan adalah 100%! 

Kenaikan = (Beza kenaikan / harga asal) X 100% = ((RM0.60-RM0.30) / RM0.30) X 100% = 100%

Daripada pemahaman di atas, harga RM0.60 adalah puncak! Trend berikutnya tidak langsung melebihi RM0.30. Jika anda bermula beli fund ini dalam range RM0.50-RM0.60, saya khuatir tahun-tahun berikutnya anda akan mengalami kemerosotan nilai pelaburan. Anda faham kan? Rujuk contoh graf di atas.

Jadi mulalah buka mata dan minda untuk memahami trend fund pilihan anda.

Faktor penting dalam Unit Trust:

1) Harga NAV beli paling rendah (timing)
2) Potensi trend (mesti uptrend)
3) Kualiti Fund (kaji teknikal)
Jika anda salah seorang yang pernah terkena dengan kesilapan strategi pelaburan seperti di atas, sila kaji semula fund anda.

Adakah anda antara mereka yang MULA MELABUR SEMASA HARGA NAV PALING MAHAL?

Errr...apa boleh buat. Anda ada 2 pilihan:

1) Hold sehingga harga NAV naik ke kemuncak keajaiban sekali lagi (doa banyak-banyak)
2) Cut lost, switch ke dana lain dan re balancing semula

Ok itu je perkongsian saya tentang keuntungan fund return luar biasa.

Bukan maksud saya tak boleh pilih, tapi orang yang untung melabur dana tersebut benar-benar wujud dan mereka adalah golongan yang:

1) Telah melakukan kajian teknikal dan faham potensi kenaikan yang bakal berlaku 5 tahun di hadapan.
2) Mereka yang telah membuat fund expansion dan meletakkan sedikit pelaburan dalam dana berpotensi dan akhirnya mendapat durian runtuh akibat kenaikan NAV luar biasa ini.

* Tips dari saya = Perhatikan bahawa, fund yang berlaku kenaikan laur biasa ini biasanya adalah jenis Volatile Tinggi! Pastikan anda adalah pelabur jenis High Risk Taker. High Risk, High Return kan? hehehe.

Untung mereka-mereka ni....anda juga boleh, jika anda yakin dan risk taker!















Read More »

Kepentingan Bilangan Unit Dalam Pelaburan Unit Trust

Kepentingan Bilangan Unit Dalam Pelaburan Unit Trust

unit trust bertambah kerana dividen
unit trust bertambah kerana dividen


Baik, nampaknya masih ramai yang tidak faham, malah ada yang 1st time dengar. Aduss berat....berat...hehe

Tak apa, hari ini, saya kongsikan maksud konsep bilangan unit dalam Unit Trust dan kepentingannya. Memang sangat penting!

Seperti biasa, semua orang jelas bahawa harga unit trust (NAV) sentiasa naik dan turun. Jadi kalau nak kata hari ini untung, esok tak untung pun subjektif sebenarnya. Hanya apabila kita tahu bila nak jual barulah kita tahu untung atau tidak. Sebab masa itulah, dapat tahu harga jual vs harga beli kan?

Kepentingan Bilangan Unit Dalam Pelaburan Unit Trust
Kepentingan Bilangan Unit Dalam Pelaburan Unit Trust

Jom kita tengok kiraan anggaran Unit Trust.


* andaian bahawa dividen setiap tahun adalah 6.5 sen seunit secara konsisten


 Pada Tahun 1 si A melabur RM10,000 pada harga RM1.30 seunit. Maka;

Bilangan unit = (10K - 6.5% caj up front ) / 1.30 = 9350/1.30 = 7192.3077 unit

Tahun pertama = 7192.3077 unit
Tahun ke dua = 7192.3077 unit + dividen ((7192.3077 unit X 0.065 sen) / RM1.10) = 7192.3077+ 425 = 7617.3077 unit
Tahun ke tiga =  7617.3077 unit + dividen ((7617.3077 X 0.065 sen) / RM1.20) = 7617.3077 + 412.6042 = 8029.9119 unit
Tahun ke empat = 8029.9119 unit + dividen ((8029.9119 X 0.065 sen) / RM1.32) = 8029.9119 + 395.4123 = 8425.3242 unit
Tahun ke lima = 8425.3242 unit + dividen ((8425.3242 X 0.065 sen) / RM1.40) = 8425.3242 + 391.1758 = 8816.50 unit

Dipermudahkan dalam bentuk jadual unit trust:




BILANGAN UNIT
AKIBAT DIVIDEN
NILAI SEMASA (RM)
HARGA JIKA NAV PULIH NILAI ASAL RM1.30 (POTENSI)
HARGA JIKA TIADA DIVIDEN@
KENAIKAN UNIT
TAHUN 1
7192.3077 unit
NAV RM1.30
RM9350
RM9350
RM9350
TAHUN 2
7617.3077 unit
NAV RM1.10
RM8379.0385
RM9902.50
RM7911.54
TAHUN 3
8029.9119 unit
NAV RM1.20
RM9635.8943
RM10438.89
RM8630.77
TAHUN 4
8425.3242 unit
NAV RM1.32
RM11121.4279
RM10952.92
RM9493.85
TAHUN 5
8816.50     unit
NAV RM1.40
RM12343.10
RM11461.45
RM10069.23
 

Pengajaran Unit Trust:


1) Konsisten dan Tabah dalam Melabur Unit Trust
Perhatikan, si A melabur pada harga bermula RM1.30 dan harga terus jatuh pada tahun ke dua (RM1.10) dan ke tiga (RM1.20). Jika si A lemah semangat dan lupa asas unit trust iaitu melabur perlu lebih 5 tahun untuk lihat result yang baik, maka si A akan membuat keputusan yang sia-sia jika berhenti melabur dan jual semua unit trust pada tahun ke 2 atau tahun ke 3.

Sebenarnya, walaupun market tidak baik pada tahun ke dua dan ketiga, si A memang telah berada dalam landasan pelaburan yang baik. Perhatikan bilangan unit yang dimiliki oleh si A. Bilangan meningkat setiap tahun kerana menerima dividen konsisten sebanyak 6.5 sen seunit. Sila perhatikan graf bilangan unit dalam unit trust yang dimiliki oleh si A.

Sentiasa meningkat kan? Itulah sepatutnya seorang pelabur fokuskan!

Kenaikan Bilangan Unit dalam Unit Trust Akibat Dividen Konsisten
Kenaikan Bilangan Unit dalam Unit Trust Akibat Dividen Konsisten


2) Dengan adanya Dividen Konsisten, anda Tetap Untung
Cuba lihat pada tahun ke 3, di bawah row= HARGA JIKA NAV PULIH NILAI ASAL RM1.30 (POTENSI) , anda akan dapati jika harga NAV semasa adalah sama dengan harga anda beli (maksudnya anda tidak mendapat keuntungan daripada Capital Gain), anda telah mula balik modal. Modal permulaan anda adalah RM10K, dan pada tahun ke 3 harga NAV masih RM1.30 anda dapati nilai semasa pelaburan anda adalah RM10438.89.

Lebih lama anda teruskan compounding dividend unit trust, bilangan unit anda akan makin berganda!

3) Jika Tiada Dividen, Nasib anda 100% Bergantung Pada Harga NAV Semasa
Perhatikan, pada row =  HARGA JIKA TIADA DIVIDEN@KENAIKAN UNIT , harga NAV permulaan anda adalah RM1.30 dan jika tiada kenaikan yang significant ataupun besar, anda dapati kenaikan pada tahun ke 4 iaitu RM1.32 masih tidak dapat memberi kesan. Apabila kenaikan menjadi NAV RM1.40 barulah nampak nilai pelaburan semasa RM10069.23 . Nilai ini baru balik modal ye! Belum untung pun lagi! Ha...faham-fahamlah ye kalau anda main game Capital Gain 100%, pastikan kenaikan NAV significant!

 

Kesimpulan


1) Utamakan dividen dalam pelaburan Unit Trust kerana dividen tetap menambahkan bilangan unit, walaupun turun naik harga NAV berlaku. Akhirnya selepas 5 tahun, jika dividen konsisten, bilangan unit akan mampu balik modal dan seterusnya untung.

2) Jangan bergantung sepenuhnya kepada Capital Gain sekiranya unit trust anda tak perform baik dan harga anda beli tidak berada dalam range terendah! Anda perlukan momentum yang besar untuk untung sekiranya hendak untung tanpa bantuan dividen.

3) Strategi terbaik masih lagi gabungan kedua-dua elemen Dividen dan Capital Gain!

4) Hentikan bergantung mitos Fund Return 3y, 5y, 10y jika anda tiada strategi, dan terus pilih fund atas dasar Fund Return semata-mata!











Read More »

CIMB Islamic Global Equity Fund

CIMB Islamic Global Equity Fund

CIMB Islamic Global Equity Fund
CIMB Islamic Global Equity Fund

Berita baik dan pada tempoh terhad. Sila beri perhatian jika anda pelabur yang tegar dan bijak. Ketika ini, dana ini baru sahaja dilancarkan pada 19 September 2017.

Apa beza dana CIMB Islamic Global Equity Fund ini berbanding dana lain yang juga ada dilancarkan pada tahun 2017 ni?

Baik, pada tempoh sangat terhad daripada 19 September 2017 hingga 10 Oktober 2017 ini, anda boleh melabur Unit Trust ini pada harga yang tak masuk akal pada pendapat saya iaitu RM0.25 seunit! Whattttt....giler ini memang sangat sangat rendah jika dilihatkan pada struktur dana ini. Saya akan kupas dengan lebih lanjut mengenai potensi dana ini.

Apa ada dalam promosi CIMB Islamic Global Equity Fund ini?

Harga Tawaran Permulaan    = RM0.25
Tempoh Tawaran Permulaan = 21 hari sahaja! 

1- Tempoh dari 19 September hingga 10 Oktober 2017 sahaja untuk mendapat harga belian RM0.25. Nilai NAV ini sangat rendah jika anda dah banyak pengalaman dalam pelaburan Unit Trust.
2- Sales charge yang rendah iaitu 5% (pada masa hadapan mungkin akan kembali kepada 6.5% seperti yang dinyatakan dalam CIMB Islamic Global Equity Fund Product Highlight Sheet. Ini adalah waktu untuk maksimumkan keuntungan!

Kelebihan Dana CIMB Islamic Global Equity Fund ini:

1-  Dana ini sangat sesuai untuk mereka yang bercadang untuk melabur dalam jangka masa 5 tahun dan ke atas. Di dalam CIMB Islamic Global Equity Fund Product Highlight Sheet ada menyatakan recommended time frame untuk pelaburan dana ini adalah 5 tahun.
2- Harga pengenalan yang sangat murah RM0.25 tetapi dana ini berada dalam kategori yang berpotensi akan naik tinggi. Harga permulaan adalah harga terendah. Ada lock sekarang untuk maksimumkan capital gain. Saya dah kaji, sekarang anda pula study untuk confirmkan.
3- Sales charge yang murah 5%. Ketika ini nilai charge sebenar adalah 6.5% di mana ia adalah caj biasa untuk dana dana yang memberi dividen dan capital gain yang baik. Kalau sales charge murah sangat, biasanya dividen tiada dan capital gain yang sukar.
4-pelaburan minimum RM500. Selalunya minimum RM1000
5- Minimum top up CIMB Islamic Global Equity Fund ini adalah RM100. Selalunya minimum top up RM200. Murah kan?
6-  Dana CIMB Islamic Global Equity Fund ini adalah islamik dan patuh shariah ya.
   
 Harga NAV serendah RM0.25 nak jatuh mana lagi kan? Kalau naik sikit pun dah sure untung kan?


Jom Tengok Potensi CIMB Islamic Global Equity Fund:

1- 70% ke 98% dana ini akan dilaburkan dalam Ekuiti patuh syariah secara global.
2- Sehingga 28% dilaburkan ke dalam sukuk, money market dan deposit islamik.
3- Sekurang kurangnya 2% ke dalam aset mudah cair yang patuh shariah.
4- Syarikat yang dilaburkan adalah syarikat yang power power belaka. Anda tahu syarikat ini sentiasa untung every year. Ekonomi dunia juga banyak dipengaruhi oleh pelaburan syarikat syarikat gergasi ini di seluruh dunia termasuk Malaysia.


Syarikat yang dilaburkan oleh dana CIMB Islamic Global Equity Fund
Syarikat yang dilaburkan oleh dana CIMB Islamic Global Equity Fund
 Untuk maklumat tentang prestasi setiap syarikat terlibat, saya listkan link supaya anda lebih CONFIDENT:

Alphabet Inc (world's second-largest internet company by revenue)
Amazon.com (world's third-largest information technology company by revenue)
Apple Inc  (Product =  iPhone, iPad, iPhone 7, iPod, Macintosh, Apple Watch )
Facebook Inc  (Facebook is worth over $400 billion. Largest Social Network Platform)
Microsoft Corporation (world's sixth-largest information technology company by revenue)

Bayer (world's 10th-largest chemical producer by chemical sales (Revenue 46.77 billion EUR 2016)
BNP Paribas (world's sixth-largest financial services company by revenue $126.2 B)
E.ON (European holding company based in Essen, North Rhine-Westphalia, Germany. It runs one of the world's largest investor-owned electric utility service providers)
Nokia (Finnish multinational communications, information technology and consumer electronics company)
BASF (BASF is the world's largest chemical producer by chemical sales (Revenue 57.55 billion EUR 2016)

Sumitomo Mitsui Financial Group (second largest bank in Japan)
Itochu ( Itochu is the second-largest Japanese sogo shosha after Mitsubishi Corporation)
Tokyo Century (Tokyo Century Corporation provides leasing, installment sales, financing, and other financial services for IT-related equipment, industrial equipment)
Orix Corporation (Major financial services group in Japan)
Nexon (Nexon Co., Ltd. is a South Korean global leader in online games for PC and mobile. It services over 100 titles in over 190 countries)


Bila anda details tentang company mana yang Fund CIGEF ni laburkan, anda dah boleh agak pencapaian di masa hadapan. Tapi yang paling penting islamic dan berpotensi. Terbaikkk

Contoh kiraan kasar Keuntungan CIGEF:

Permulaan RM50,000.00

Tolak 5% Yuran Permohonan = RM47500

Unit Diperolehi = 47500/0.25 = 190,000 unit

Katakan naik RM0.35
Keuntungan semasa = 190,000 unit X RM0.35 = RM66500
Untung bersih = RM66500 - RM47500 = RM19,000
Peratus untung = (19000/47500) X 100% = 40%

Katakan naik RM0.55 (lepas 5 tahun)
Keuntungan semasa = 190,000 unit X RM0.55 = RM104500
Untung bersih = RM104500 - RM47500 = RM57,000
Peratus untung = (57000/47500) X 100% = 120%

Hmm macam best...kita doakan naik ye...



 Prospectus CIMB Islamic Global Equity Fund                      <KLIK SINI>
 CIMB Islamic Global Equity Fund Product Highlight Sheet <KLIK SINI>
 CIMB Islamic Global Equity Fund Leaflet                             <KLIK SINI>




Serius nak mula melabur Unit Trust? Contact Saya SEGERA! Klik Whatsapp Link=  <<DIRECT WHATSAPP>>

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/unittrustcimb





Read More »

Cara Top Up Unit Trust CWA Secara Online Transfer

Cara Top Up Unit Trust CWA Secara Online Transfer

Cara Top Up Unit Trust Secara Online Transfer
Cara Top Up Unit Trust Secara Online Transfer


Berita baik kepada semua pelabur Unit Trust CWA yang aktif. Mulai 7 Disember 2016, anda boleh transfer direct ke akaun Unit Trust anda tanpa buat cek atau bank draf. Senang kan?

Apa syarat untuk membolehkan anda transfer direct ke akaun Unit Trust anda?


1- Anda dah ada nombor akaun UT dan tahu untuk jadikan nombor akaun UT kepada Virtual Account Number.

2- Ada duit dalam akaun anda hehe

Nama kaedah caruman secara online transfer ini adalah CIMB Bank Virtual Account Number. Anda perlu menambah sedikit nombor kepada nombor akaun unit trust anda untuk dimasukkan semasa proses Interbank Transfer yang anda buat.


Nombor Akaun Unit Trust CWA Anda
(ada 2 jenis = 4 digit dan 6 digit)
Virtual Account Number
(Total adalah 14 digit)
Contoh 4 digit:

1234
Virtual Account Number akan jadi:

98930000001234
Contoh 6 digit:

123456
Virtual Account Number akan jadi:

98930000123456 
* kurangkan nombor 0 dan maintain 14 digit

Senang je kan. Tambah nombor kat belakang sahaja bergantung berapa digit nombor akaun unit trust anda (kalau tak tau sila check penyata UT anda). Nombor depan 9893 tu maintain ye.....

Jika anda gunakan intrabank transfer (Cimbclicks):


Sila Login cimbclicks anda dan pilih "Within CIMB Bank"

Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks

Masukkan maklumat berikut

Cara Top Up Unit Trust CWA melalui Cimbclicks
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks

Sila semak maklumat yang telah dimasukkan. Pastikan keluar nama = CIMB-Principal Asset Management Berhad

Cara Top Up Unit Trust CWA www.cimbclicks.com.my
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks




Jika anda gunakan interbank GIRO transfer (From Other bank: Online Transfer):

Login maybank2u dan pilih "New Interbank Fund Transfer"

Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u

Pilih CIMB BANK BERHAD



Cara Top Up Unit Trust CWA melalui maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u


Masukkan Maklumat Details


Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u


Semak Semua Maklumat, Pastikan Betul Ye


Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u




Langkah Berikutnya?


1 - Sila save Receipt Online Transfer ini (biasa dalam format PDF) dan emel kepada mfairuzramli [@] yahoo [dot] com

2 - Saya akan bantu anda TIMING pelaburan (existing UT) anda. Samada anda adalah client saya atau tidak, tiada masalah. Pelaburan anda, akaun anda, hak anda.

3- Anda juga boleh melakukan balancing portfolio melalui saya. Kita boleh berbincang details tentang fund pilihan yang ada dan anda cuma transfer dan emelkan saya resit.


Selamat Berjaya....


Serius nak mula melabur Unit Trust? Contact Saya SEGERA! Klik Whatsapp Link=  <<DIRECT WHATSAPP>>

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/unittrustcimb







Read More »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Prestasi Saham KLSE = Prestasi Saham Unit Trust

KLSE Market Summary

Charting

Copyright © Unit Trust Malaysia Teknik Terbaik Designed by azhafizah.com