Harga Unit Trust Sedang RUNTUH 2018 bertindak MELABUR Sekarang!!!

Anda mencari-cari di mana nak labur Unit Trust ? Saya akan berkongsi dengan anda cara TERBAIK untuk melabur dengan efektif dan strategi BERKESAN. Bukan ayat manis tapi saya akan kongsikan TEKNIK PELABURAN UNIT TRUST SEBENAR jika anda berminat melabur pada jangka masa panjang dengan saya!

Kejatuhan Menjunam Unit Trust akibat Kemenangan Donal Trump Selepas Harga Minyak Jatuh 2015

Kejatuhan Menjunam Unit Trust akibat Kemenangan Donal Trump Selepas Harga Minyak Jatuh 2015


Timing Terbaik Melabur Unit Trust
Timing Terbaik Melabur Unit Trust

Ini adalah perkara yang paling menggemparkan dunia Unit Trust pada tahun 2016. Pada tahun 2015 kita dikejutkan dengan kejatuhan harga Unit Trust akibat kejatuhan mendadak harga minyak petrol dunia.

Kini, sekali lagi kita dikejutkan dengan kejatuhan harga Unit Trust akibat Kemenangan Donald Trump yang tidak disagka sangka oleh banyak pihak (sebab tu jatuh hehe). Banyak spekulasi yang berlaku namun seperti yang kita perlu faham secara teknikalnya adalah beberapa faktor yang akhirnya menjurus kepada penurunan mendadak harga Unit Trust semasa di dunia dan khususnya Malaysia.

Hampir ke semua harga pasaran dunia jatuh termasuk Dow Jones (USA) sendiri! Dow Jones jatuh 5% jauh lebih rendah daripada kesan daripada Brexit di Eropah. Ini sangat mengejutkan. Elemen ketidaktentuan oleh Presiden baru Donal Trump lebih hebat kesannya.

Pada masa yang sama London jatuh 2.1%, DAX German jatuh 3%, Nikkei jatuh 5.4%, Hang Seng Hong Kong jatuh 2.2% dan Shang Hai jatuh 0.2%.

Matawang banyak negara juga jatuh terutamanya Peso Mexico. Bagi negara negara yang tidak mempunyai Fundamental asas yang kukuh, pasti mengalami kejatuhan nilai matawang. Namun bagi Eropoh nilai matawang mereka semakin mengukuh.

Berikutan kemenangan Donald Trump, harga minyak dunia juga jatuh setelah Minyak Mentah Brent turun 3% kepada AS$44.68 ataupun RM187 setong. Ini pasti memberi kesan besar kepada Malaysia.

Rumusan yang dapat dibuat atas semua ini kepada pasaran Malaysia khususnya Unit Trust di Malaysia:

1- Kemenangan Presiden Amerika yang baru Donald Trump mengejutkan dan sentimen ketidaktentuan lebih tinggi berbanding isu Brexit.
2- Negara negara yang tidak mempunyai asas fundamental yang kuat akan mengalami kemerosotan matawang.
3-  Kejatuhan negara negara yang Malaysia banyak bergantung seperti USA (Dow Jones), Jepun (Nikkei) dan China (Shang Hai) telah menyebabkan matawang Malaysia jatuh menjunam.
4- Jangkaan bahawa Rizab Persekutuan USA akan meningkatkan kadar faedah pada Disember 2016 ini.
5- Kejatuhan harga minyak mentah dunia adalah kesan paling besar ke atas Malaysia. Setiap kejatuhan akan menurunkan asas fundamental pasaran Malaysia sekaligus matawang ringgit Malaysia MYR dan pasaran saham Kuala Lumpur. 

Soalannya, apa jadi dengan Unit Trust di Malaysia?

Sila lihat dari 2 pandangan berbeza:

1- Berita buruk untuk orang yang nak jual atau redeem Unit Trust sekarang. Sangat tidak sesuai.

2- Berita sangat baik untuk mereka yang baru nak mula pelaburan Unit Trust dan tambah pelaburan Unit Trust dan buat keuntungan berganda lebih.


Jangan lihat dan tunggu kerana peluang hanya datang sekali sahaja (event based). Mula bertindak sekarang....peluang semasa Brexit dah tamat...sekarang datang peluang baru semenjak kemenangan Presiden baru Amerika Donald Trump.

Serius nak mula melabur Unit Trust? Contact Saya SEGERA! Klik Whatsapp Link=  <<DIRECT WHATSAPP>>

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/unittrustcimb


Sumber dari = <BLOOMBERG>
                     = <USA TODAY>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Prestasi Saham KLSE = Prestasi Saham Unit Trust

KLSE Market Summary

Charting

Copyright © Unit Trust Malaysia Teknik Terbaik Designed by azhafizah.com